top of page

חרדת בחינות

כמעט בכל שלב בחיים, מגיעים אותם הרגעים בהם אנו נבחנים. נבחנים על ביצועים, כישורים, ידע, התפתחות או הישגים, לפעמים כולם יחד. זה מתחיל בגיל צעיר יחסית בבית הספר, וממשיך בצבא, בלימודים וכמובן במשרות שונות בהן אנו עובדים במהלך החיים. ישנם אנשים שאינם מצליחים להתמודד עם הלחץ הפועל עליהם בסיטואציות כאלו, וכשהם עומדים להיבחן הם עלולים לסבול מכל מיני סימפטומים קשים של מה שנקרא "חרדת בחינות".

תופעת חרדת הבחינות היא אחת מהחרדות הנפוצות ביותר. יש מדברים על כ15% אחוז מאוכלוסיית הסטודנטים והתלמידים למשל, הסובלים ממנה. ואלו כמובן ימשיכו לסחוב את הבעיה לאורך תקופות חיים נוספות במידה ולא יטפלו בה.

אם אתם סובלים מכל או מחלק מהתופעות הרשומות מטה אתם סובלים מחרדת בחינות.

תופעות רגשיות:

תחושת פחד וחרדה, תחושת אכזבה, תחושת כעס, תחושת חוסר אונים , תחושת תסכול , אפאתיות.

תופעות פיזיולוגיות גופניות:

בחילות (עד וכולל הקאה), רעד בידיים או בכל הגוף , הזעה בכפות הידיים  או  בכל הגוף ,כאב ראש, סחרחורת , נשימות מהירות , תחושת עלפון , שלשול או כאבי בטן.

תופעות התנהגותיות:

אי שקט

 תופעות חשיבתיות:

חוסר ריכוז, שכחה זמנית - blackout ,הימנעות או דחיינות (בריחה).

 סיבות לחרדת בחינות

 סיבות תלויות מצב:

1. חוסר הכנה מספקת לבחינה

2. אי הבנת החומר

3. הערכה מוגזמת של חשיבות הבחינה

4. חוסר בהירות לגבי היקף החומר הנשאל בבחינה

5. חוסר התאמה בין מה שנלמד בכיתה לבין השאלות בבחינה

6. אוירה תחרותית ולא מפרגנת בכיתה.

 סיבות תלויות אישיות:

1. דימוי עצמי נמוך

2. פחד מכישלון

3. תחרותיות יתר

4. פחד מאי עמידה בציפיות הסביבה (משפחה, חברים ללימודים, מורים)

5. מיקוד שליטה חיצוני (אין לי מזל, למה זה תמיד "קורה לי").

6. כניסה למעגל של כישלונות חוזרים.

האם ניתן לטפל בחרדת בחינות, וכיצד?

בהחלט ניתן ורצוי לטפל בחרדת בחינות. הטיפול שידוע היום כיעיל ביותר אל מול התופעה, הוא טיפול שנקרא – טיפול CBT  – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מדובר בטיפול שהוא יחסית קצר טווח ובעל תוצאות מאוד ברורות אל מול יעדים ברורים, ותוך זמן קצר יחסית. ומדוע זהו הטיפול המתאים ביותר? ובכן, חרדת בחינות ניזונה בעיקר מדפוסי מחשבה: דפוסים תוקעים, דפוסים שמזהים איומים גם היכן שאין כאלו, דפוסים שמכניסים את כל המערכת המחשבתית ובעקבותיה הגופנית למצב של מגננה וחרדה ובכך משמרים את הבעיה. אדם הסובל מחרדת בחינות לרוב יריץ בראשו תסריטים שליליים קיצוניים שמנבאים לו כישלון, מפח נפש, אכזבה ועוד המון מחשבות קשות שמכניסות למצב של חרדה ולחץ. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי פונה לטפל בדיוק בדברים אלו.

יתרונו המרכזי של טיפול CBT הוא היותו טיפול קצר מועד וממוקד, אשר שם דגש רב על נטרול התסמינים. זאת הסיבה לכך שבמקרים רבים, הטיפול מביא להקלה משמעותית תוך זמן קצר. התוצאה המהירה תורמת רבות לעיתים קרובות גם לחוויית ההצלחה והיכולת, ובכך מחזקת את הביטחון והדימוי העצמי.

bottom of page