top of page

מפת דרכים לעולם הטיפולים בהפרעת קשב וריכוז

לך או לילדך יש ה הילד אובחן עם הפרעת קשב וריכוז. ההורים רוצים לטפל בילד, אבל מאיפה מתחילים?

כדי למנוע את הצפת הילד ביותר מדי טיפולים, אני מציגה כאן ''מפת דרכים'' כללית שתעזור להורים לנווט בעולם הטיפולים בהפרעת קשב.

המעגל הטיפולי הראשון כולל שלוש התערבויות: הדרכת הורים, טיפול תרופתי והתערבות חינוכית. שלוש התערבויות אלה צריכות להתחיל קרוב למועד האבחון והן צפויות להימשך לאורך שנים רבות, תוך כדי שהן משנות את פניהן בהתאם לתנאים הסביבתיים וקצב ההתבגרות של הילד. יש להדגיש כי ככול שהילד צעיר יותר, עולה החשיבות והדחיפות של הדרכת הורים.

המעגל הטיפולי השני כולל טיפול התנהגותי וטיפול רגשי. מעצם טבען, טיפולים אלו מוגבלים בזמן (אם כי לא תמיד מדובר בזמן קצר). לעיתים יש צורך לחזור לטיפול התנהגותי או רגשי כאשר הנסיבות משתנות באופן משמעותי.

במעגל השלישי נמצאים טיפולים פרא-רפואיים שיש להתאימם לפי הקשיים הספציפיים של הילד: קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, התעמלות טיפולית, טיפול במיקוד ראייה, טיפול בהפרעות שינה, ייעוץ תזונתי, סדנת מיומנויות חברתיות ועוד.

המעגל הרביעי כולל טיפולים משלימים רגשיים, כמו: דמיון מודרך, תרפיה באמנות, פסיכודרמה, ביבליותרפיה, תרפיה עם בעלי-חיים, רכיבה טיפולית, גינון טיפולי ועוד.

במעגל החמישי נמצאים טיפולים אלטרנטיביים שמטרתם המוצהרת היא לשנות את תפקוד המוח, כמו: תוכנות לאימון קשבי  (חלקן טוענות שהן מחליפות טיפול תרופתי) ונוירו-פידבק (שמתיימר לרפא את ההפרעה כליל). לעת עתה אין מספיק מחקרים רפואיים רציניים שמוכיחים כי השינוי בתפקוד המוח ממשיך להתקיים לאחר הפסקת הטיפול.

בנוסף, ישנן שיטות טיפול שונות ומשונות שיעילותם לא הוכחה בצורה מדעית – עדויות והמלצות של אנשים שהתנסו בשיטה אינן נחשבות מחקר מדעי.

מעבר לכל הטיפולים שמניתי, יש גם פעילויות לא-טיפוליות, שנמצאו מועילות אצל ילדים עם הפרעת קשב, כמו: לימוד נגינה, לימוד מחול, שחייה, אמנויות לחימה, אקרובטיקה, אופניים ועוד.

לאור שפע הטיפולים המוצעים, לא פלא שההורים מבולבלים ועלולים לבזבז את כספם על הטיפולים הלא מתאימים. כאן נכנס לתמונה ייעוץ מקצועי בשיטת מנהל טיפול  Case Manager – אדם שמלווה את ההורים לאורך זמן, מכיר היטב את הילד ואת המשפחה ובעל ידע נרחב בתחום הפרעות קשב וריכוז. לכאורה, רופא הילדים הוא הדמות המתאימה, אך המציאות מראה שרוב רופאי הילדים אינם מכירים את הפרעת הקשב מעבר לצד הרפואי, ואולי הפרא-רפואי. לטעמי, האדם המתאים ביותר להיות מנהל טיפול של הילד הוא מאמן או פסיכולוג שהתמחו בתחום הפרעות קשב. מומלץ מאד שיהיה זה אותו אדם שנתן הדרכה להורים מיד אחרי האבחון.פרעת קשב? אימון אישי להתמודדות עם ADHD יכול לעזור.

bottom of page