top of page

אז מה הקשר בין הפרעות שינה אצל ילדים להפרעות קשב

מסתבר שישנה סיבה ביולוגית לכך שילדים עם הפרעת קשב נוטים לישון פחות. הסיבה היא שישנם אזורים מסוימים במוח שאחראים על ויסות קשב ועל ויסות שינה גם יחד. ילד שיש לו בעיות קשב, ישנו סיכוי גבוה שיהיו לו גם הפרעות שינה. את הביולוגיה אי אפשר לשנות, אבל כן יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לעזור לילד עם הפרעת קשב להתגבר על הפרעות השינה ולישון טוב יותר. הנה כמה מהן:

בכל יום הולכים לישון באותה השעה – שגרת שינה חשובה מאוד לילדים בכלל ולילדים עם הפרעת קשב בפרט. קבעו שעה מסוימת שבה ילדכם הולך לישון בכל יום ועמדו בה. נסו לעמוד בזה עד כמה שאפשר גם בסופי שבוע ובחופשות כדי לא לצאת מאיזון.

 

טקס שינה – בא כחלק משגרת שינה ומומלץ לבצעו באופן קבוע ורצוי כבר מגיל קטן. הואיסמן לגוף כי עוד מעט הולכים לישון ושעליו להתחיל בתהליכי רגיעה. הטקס חייב להיות ריטואל קבוע – מעין סדר פעולות מוכרות, למשל: צחצוח שיניים, לבישת פיג'מה, כניסה למיטה וקריאת ספר או כל סדר פעולות אחר המתאים לכם.

 

אין טלוויזיה ואין מחשב לפחות שעתיים לפני שעת השינה- צפייה בטלוויזיה ומשחק במחשב אסורים בהחלט בשעות הערב מכיוון שהם מעוררים את הפעילות המוחית, מקשים על ההירדמות ובפירוש מעצימים את הפרעות השינה אצל ילדים. פעולות מומלצות בשעות הערב הן:  קריאת ספרים, האזנה למוזיקה וגם משחקי קופסא.

 

פעילות גופנית במהלך היום– עודדו את ילדכם לבצע פעילות גופנית במהלך היום. זה יכול להיות כל דבר – משחק כדורגל, ריקוד, קפיצה בחבל, רכיבה על אופניים וכד'. פעילות גופנית במהלך היום מסייעת לגוף לבצע את המעבר בין מצבי השינה השונים בלילה. בנוסף, מכיוון שפעילות גופנית מעמיסה על הגוף, בזמן השינה, המוח גורם לכך שכמות השינה העמוקה שהילד ישן (בהשוואה לשינה קלה) עולה.

 

תזונה מעודדת שינה – מנעו מילדיכם נשנושים עתירי מלח וסוכר כשעתיים לפני השינה. ארוחה מזינה הכוללת ירקות, ביצה, לחם מקמח מלא עדיפה.  אם ילדכם מתלונן כי הוא עדיין רעב בסמוך לשעת השינה תנו לו כוס חלב חם, קרקר או פרוסה עם ממרח לא מתוק. מומלץ לשתות מספיק מים במהלך היום כדי להימנע מתחושת צמא בלילה.

 

החשיכו את החדר – החשכת החדר מסמנת לגוף שעכשיו הולכים לישון. החשכה גם מונעת כל מיני גירויים ויזואליים שעלולים לעכב את ההירדמות. אם הילד לא יכול לראות את הצעצועים שלו, סביר יותר שהוא גם לא יצא מהמיטה כדי לשחק בהם. אם ילדכם מפחד מהחושך וזקוק למעט אור בחדר, הדליקו מנורת לילה עם אור כמה שיותר עמום וכבו את האור כשהילד נרדם.

 

טכניקות הרגעה – בדקו איזו טכניקת הרגעה הילד שלכם מתחבר אליה. זה יכול להיות נשימות עמוקות, האזנה למוזיקה מרגיעה, עיסוי רגליים או גב וכד'. מה שתמצאו שהכי מתאים לילד שלכם, נסו לבצע אתו או לעודד אותו לבצע בעצמו לפני השינה.

 

פיג'מה או טרנינג – העיקר שיהיה לבוש נוח. שימו לב שאין על הפיג'מה תוויות או תפרים גסים המפריעים ומגרים את העור. ילדים רבים בעלי הפרעות קשב וריכוז סובלים מהם והן יכולים להוות קושי ולהעצים הפרעות שינה אצל ילדים.

bottom of page